Read Dutch: Vincent van Gogh

Here is a ten point history of Dutch post-impressionist painter, Vincent van Gogh! Perfect for practicing your reading in Dutch at the upper intermediate level.

Scroll to the bottom and click “Show translation” to view the English translation.

Vincent van Gogh

  1. Vincent van Gogh werd geboren in 1853 in het Brabantse dorp, Zundert, vlakbij de Belgische grens.
  2. Voordat hij een schilder was geworden had hij verschillende banen zoals leerjongen bij een kunsthandel, schoolmeester, boekverkoper, prediker en zendeling. Uiteindelijk adviseerde zijn broer, Theo, hem meer met tekenen te gaan doen.
  3. Vincent verhuisde in 1880 naar een atelier in Brussel en kwam in contact met andere kunstenaars. Hij schreef zich in voor een programma om zijn tekentechniek te verbeteren, maar was er erg teleurgesteld in.
  4. De ouders van Vincent waren ook teleurgesteld omdat hun zoon een kunstenaar wilde worden. Na de opleiding in Brussel woonde Vincent tijdelijk bij hen in Brabant, maar vanwege dit meningsverschil vertrok hij al snel naar Den Haag.
  5. In Den Haag kreeg Vincent schilderles van een beroemde kunstenaar, Anton Mauve. Hij leerde Vincent te schilderen in aquarel en olieverf.
  6. Tussen 1883 en 1885 verhuisde hij naar Drenthe en terug naar Brabant waar hij het schilderij De aardappeleters maakte. Hij belandde in Parijs in 1886 waar hij geïnspireerd werd door nieuwe schilders zoals Claude Monet.
  7. In Parijs begonnen zijn schilderijen lichter en kleurrijker te worden. Hij schilderde bloemen, cafés, het landschap en portretten in plaats van de donkere thema’s uit Drenthe en Brabant.
  8. In 1888 verhuisde hij naar Zuid-Frankrijk waar hij met een andere kunstenaar woonde, Paul Gaugin. Het is in dit huis dat Vincent zijn mentale gezondheid begon te lijden en hij zijn oor af zou snijden.
  9. Vincent verbleef hierna in een psychiatrische instelling in Frankrijk. Daar maakte hij binnen een jaar ongeveer 150 schilderijen (inclusief De sterrennacht).
  10. Na zijn dood in 1891 liet hij meer dan 2000 werken na. Dankzij de  weduwe van Theo werden zijn werk en verhaal steeds beroemder. 
Show translation

Leave a Comment