Read Dutch: Delfts Blauw

Here are ten facts about Delftware! Perfect for practicing your reading in Dutch at the upper intermediate level.

Scroll to the bottom and click “Show translation” to view the English translation.

Delfts Blauw

  1. Delfts Blauw is een iconisch product uit Nederland maar de oorsprong is eigenlijk niet Nederlands.
  2. De VOC nam blauw beschilderd porselein mee uit China in de 17e eeuw en het werd zeer populair in Europa.
  3. Vanwege de burgeroorlog in China in 1650 stagneerde de import van zulke producten, en een kans deed zich voor om het lokaal te gaan maken.
  4. Rond deze tijd gingen meerdere aardewerkfabrieken de producten zelf maken in Nederland en werd in Delft in 1653 ‘De Porceleyne Fles’ opgericht door David Anthonisz van der Pieth.
  5. In 1840 was ‘De Porceleyne Fles’ de enige overgebleven van de ongeveer 32 aardewerkfabrieken die rond het midden van de 17e eeuw in Delft gevestigd waren.
  6. Als blijk van waardering voor de pogingen die de onderneming sinds 1876 in het werk gesteld had om de naam van Delft en die van de keramische industrie te herstellen, werd in 1919 het predicaat ‘Koninklijk’ verleend. De onderneming werd ‘De Koninklijke Porceleyne Fles’.
  7. De verf waarmee de plateelschilders de tekeningen op het witte aardewerk maken bevat het metaal kobalt. Bij kamertemperatuur lijkt de verf zwart, maar bij verhitting tot extreme temperaturen wordt hij blauw.
  8. Alles wat je ziet dat Delfts blauw is, is dus ooit begonnen in grijze tinten. Het gedecoreerde aardewerk wordt daarna bespoten met glazuur en gaat 24 uur in de oven op 1200°C.
  9. Tijdens de ovenstook smelt de glazuur tot een doorzichtige laag en verandert de kleur van de decoratie van zwart naar blauw.
  10. De Koninklijke Porceleyne Fles probeert tegenwoordig het bedrijf verder te laten groeien door meer toeristen aan te trekken en wereldwijd export te stimuleren.
Show translation

Leave a Comment